Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Japan-square2019

Viewpoint Documentary Film Festival

Viewpoint Documentary Film Festival

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het VIEWPOINT-verhaal.

Geïnspireerd door dit originele initiatief komt er van 23 mei t.e.m. 27 mei een officieuze 10e editie, waarin de focus zal liggen op minder gekend avant-garde documentairewerk. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans,critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

Er staan 22 films op de agenda. Korte en lange documentaires uit alle uithoeken van de wereld: Canada, India, China, België, de Verenigde Staten, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Enkele hoogtepunten in de selectie:

‘The Limits of My World’ volgt de overgang van een non-verbale jongeman van het schoolsysteem naar volwassenheid. Brian heeft autisme en staat tegenover de dagelijkse uitdagingen van aanpassing aan zijn nieuwe leven. Gefilmd vanuit het intieme perspectief van zijn oudere zus Heather, probeert deze documentaire de persoonlijkheid van Brian te begrijpen. The Limits of My World is een coming-of-age verhaal over een autistische jongeman en onderzoekt wat het betekent om een non-verbale gehandicapte persoon te zijn in een neurotypische samenleving.

In de Tribeca geselecteerde film ‘AlphaGO’ nemen we een kijk in de wereld van artificiële intelligentie met de uiterst spannende strijd tussen een AI programma en een legendarische GO meester. Wat kan AI doen tegen een 3000 jaar oud spel en wat zegt dit over de mensheid?

‘Street Fighting Men’ toont ons een snel veranderend Amerika waar massale ongelijkheid en slinkende kansen de zwarte arbeidersklasse hebben verwoest. Drie mannen uit Detroit vechten om iets op te bouwen dat duurzaam is voor zichzelf en toekomstige generaties.

Met ‘Miss Rosewood’ duik je in de donkere kant van het uiterst gesofisticeerde New York. Performancekunstenaar Jon Cory, die optreedt als Miss Rosewood, gaat volledig naakt en hoopt zo haar passie voor kunst met het publiek te delen. Hoe ver wilt ze gaan om te choqueren? Ruw! Intens, en zonder filters, verken je haar expliciete universum op veilige afstand vanuit je pluche theaterzetel. Niet voor de tere zieltjes.

‘Zaatari Djinn’ transporteert ons naar Jordanië. Midden in de zinderende woestijn is een tentenstad opgericht, genaamd Zaatari. Het is nu de thuisbasis van vluchtelingen uit de oorlog in Syrië. Hoewel het een dak boven hun hoofd biedt, zijn middelen schaars en kan het weer ontzettend hard zijn. Hoe dan ook, de gemeenschap probeert het beste van alles te maken. De meest veerkrachtige mensen zijn de kinderen, die meer dan 80% van de bevolking van de stad uitmaken. ‘Zaatari Djinn’ vertelt het verhaal vanuit hun perspectief. Een intieme blik op een dag in hun schoenen.

‘Oleg’s Choice’ is een zeldzame onderdompeling in het privéleven en de gedachten van Russische strijders die ervoor hebben gekozen om aan de zijde van de separatisten in Oekraïne te vechten. Een menselijk verhaal over de grenzen van goed en kwaad, waar mannen worden geconfronteerd met hun eigen keuzes.

Met ‘Grab and Run’ bevinden we ons in Kirgizië. Sinds het land hun onafhankelijkheid verwierf, is er een opleving van de oude beoefening van Ala-Kachuu, wat zich grofweg vertaalt als “grijpen en vluchten”. Meer dan de helft van de Kirgizische vrouwen zijn getrouwd nadat ze zijn ontvoerd door mannen die hun echtgenoot zijn geworden. Sommigen ontsnapten na gewelddadige beproevingen, maar de meesten werden overgehaald om te blijven omwille van de traditie en de angst voor een schandaal.

Tickets zijn online in voorverkoop of aan de kassa van Studio Skoop (zonder voorverkoop) verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro voor één langspeelfilm en enkele korte documentaires + een gratis drank, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.

INFO & TICKETS: http://www.viewpointdocfest.be/

europa art vac
webdesign: www.stans.be / development: www.tonijn.net